DIY: Thuis diner

Het najaar is de tijd van het jaar om thuis gezellige diners te geven. Gewoon voor wat vrienden of met een speciale gelegenheid zoals sinterklaas, kerst of nieuwjaar.

Als het op het dekken van tafels aankomt zijn er ontzettend veel regels. Maar denk ook eens buiten de belopen paden. Kies bijvoorbeeld niet voor voor de hand liggende accessoires. Maar kijk wat je thema allemaal te bieden heeft en wat er te vinden is. Zoals mooie grote bladeren onder je bestek bij een herfst thema. En ook glazen en bestek hoeven niet altijd op de ‘correcte’ plek te liggen. Doe er iets origineels mee, maak een elegante stapel borden en mix en match je servies. Verras je gasten niet alleen met je diner!

thuisdiner

Tafelkleed:

Persoonlijk ben ik niet zo van de witte tafelkleden, beige of zwart kan bijvoorbeeld ook heel elegant staan. Maar een tafelkleed is totaal geen verplichting! Een stuk behang kan ook perfect dienen als loper of kies voor wat mooie stoffen placemats.

Servies:

Met servies kun je alle kanten op. Ga voor mooi basic wit, dat is altijd goed. Met een chique onderbord maak je het net wat specialer. Of plaats er een servet tussen om het geheel qua kleur net even te breken. Heb je niet voldoende servies van een soort? Mix het dan lekker door elkaar, dan geeft een rustiek effect.

Menukaart:

Creatieve vingers? Maak dan zelf een menukaart. Kies voor mooi stevig papier en leef je uit op de computer of met een prachtige handgeschreven variant.

thuisdiner2

Tafelschikking:

Is je diner wat officiëler, denk dan eens aan een tafelschikking. Welke mensen zet je juist bij elkaar of haal je uit elkaar voor een gezellige avond.

Puntjes op de i:

Bestrooi de tafel met blaadjes, kerstballen of ander mooi decoratiemateriaal. Zet kaarsen neer voor wat extra sfeer. Smakelijk eten!